Frizeraj na kraju svemira

srijeda, 03.12.2008.

TRIDESET STVARI KOJE TREBA ZNATI PRIJE TRIDESETE...ILI VAM JE BOLJE BEZ NJIH?

Opet ja s okruglim brojkama.
Ali kako sam na pragu majčinstva i novog desetljeća života, a tek sam nedavno shvatila da stan ne čisti svakoga tjedna dobra vila (eh, dugo sam vjerovala i u Djeda Mraza…zato valjda danas toliko volim Tolkiena, što mi drugo preostaje), odlučila sam preispitati koliko sam uopće kompetentna za život u ulozi odrasle i odgovorne osobe.
Pa sam dohvatila knjigu '30 Things Everyone Should Know How To Do Before Turning 30' (koju sam svojedobno kupila dragome za rođendan kao foru, ali nikada nije baš nešto bio njome oduševljen) i krenula redom.

Hej, sve je bolje od pisanja seminara o autorskopravnoj zaštiti digitalnih publikacija!
Osim kuhanja, naravno.

Proučivši malo knjigu, zaključila sam sljedeće: ili su unutra pobrojane većinom totalno besmislene i beskorisne vještine, ili sam ja potpuno nesposobna za normalan život te mi jedino preostaje da unajmim life coacha koji će me dovest u red dok još nije sve izgubljeno.

Za one koji, kao i ja, trenutno imaju pametnijeg posla, ali im se nikako ne da baktati se s istim, evo vam iscrpne analize.
Kojih bi 30 stvari koje štede vrijeme i novac, čine svijet boljim mjestom, a vas same cool osobom, trebao pristojan čovjek naučiti prije tridesete?
Vjerovali ili ne, u to ne spadaju npr. uspješno vođenje vlastitih financija, svjesnost da reklame i političari lažu i manipuliraju, spremnost da se ode iz nezadovoljavajuće emotivne veze, a bome niti navika redovitog vježbanja.
U to vam spada sljedeće:

1. Zamotati poklon.
U školi sam uvijek natprosječno crtala, ali kad bi došlo vrijeme za škare, ljepilo i kolaž, stvar bi prešla u something completely different. Srećom, obično mašnama, šišarkama, laticama i sličnim đinđama-minđama uspijem prikriti da ne znam presavinuti i zalijepiti papir kako Bog zapovijeda.

2. Zapaliti vatru za roštilj, u kaminu ili na kampiranju.
Gledala sam druge kako to rade, jel se to računa?

3. Sastaviti ili dovršiti izradu komada namještaja.
Znam složiti Ikeinu policu po uputama. Točka. U školi sam na tehničkom, kad smo učili piliti, bila zadnja gotova s izradom brusne daščice jer sam pola vremena pilila s pilicom okrenutom naopako. Za divno čudo, išlo je, ali sporo.

4. Tražiti i dobiti povišicu.
Ajde, bar konačno nešto što nije manualna vještina. Ali nemam ni s tim iskustva. Radim u državnoj kulturnoj instituciji gdje to za mene odrađuju sindikati, a što se tiče honorarnih poslova, uvijek sam dobila koliko sam tražila i to u pristojnom roku. Kasnije sam često shvatila da sam mogla tražiti više, though.

5. Naručiti pravo vino uz večeru u restoranu.
Ne najjeftinije, ali ne ni najskuplje. Srednja cijena garantira najbolji omjer para i muzike. Što se tiče kompatibilnosti s jelom, sa cabernet-sauvignonom mislim da ne možeš jako zajebati. Uostalom, pitaj konobara za preporuku. (Aha, tu nešto i nabadam, aha!) Nego, uvijek sam se pitala, kad ti ono u finom restoranu otvore bocu i natoče da probaš, što bi bilo da fakat sve ispljuneš na finu platnenu salvetu i zgroženo kažeš: 'Ovo??!! Vi, gospodine, to zovete sivim pinotom iz devedeset osme??!!' Jel bi ti i u stvarno finom restoranu u kuhinji pljunuli u jelo?

6. Savršeno se bočno uparkirati.
Jedina stvar, kaže autor knjige, kojom možete nekoga impresionirati u New Yorku. Nažalost, onda ništa od mog pokoravanja New Yorka, jer naime ja ne vozim. Da, to je velika mrlja na mojoj emancipiranosti koju mogu objasniti jedino lijenošću i spremnošću da soma eura uvijek radije izdvojim za neko putovanje nego za višemjesečnu tlaku zvanu satovi vožnje. Ali kad sam u autu s nekim tko se mora prestrojiti na Zelenom valu, sretna sam zbog te mrlje ko guzica.

7. Otplesati sentiš.
Nikako da pustim da me vode. Nekom nepoznatom još kako-tako, ali svom dragom nikako. Nije namjerno, majke mi.

Image and video hosting by TinyPic

8. Koristiti sav zamislivi beštek, uključujući štapiće i azijske žlice za juhu.
Izvana prema unutra, to znam još iz 'Zgodne žene'. Štapići mi baš ne idu. Kod žlice za juhu mi je super što smiješ, štoviše moraš srkati. Slurrrrrrrp!

9. Pospremiti stan za manje od 45 minuta ako se gosti neočekivano najave.
Kao prvo, ako se gosti neočekivano najave, ne znam odakle im pravo očekivati da će naići na pospremljeni, očišćeni i prozračeni stan s upaljenim mirisnim svijećama i zasljepljujuće izglancanim sudoperom. Bolje im je da imaju dobar razlog što su se uopće neočekivano najavili. Inače, naučiti pospremiti stan za manje od 45 minuta smatram izuzetno korisnom vještinom. Meni još uvijek toliko treba samo za kupaonu. Being perfectionist doesn't help.

10. Ne izrigati se od alkohola.
E to sam svladala još otkako sam sa šesnaest prvi put u wc-u 'Mislava' iskusila ono manijakalno i nimalo usklađeno okretanje zidnih pločica i vlastitog želuca. Jednostavno znam svoju mjeru i to je to.

11. Izliječiti mamurluk.
Ne pij smeće pa neće biti ni mamurluka.

12. Izvesti Heimlichov zahvat.
Nažalost, sa spašavanjem života stojim jako slabo. Dok ste sa mnom, radije stvarno pripazite kako vozite, kako skačete u vodu i kako jedete tu ribu, jer teško da ću vas ja vaditi iz dreka.

13. Upotrebljavati kompas.
Hmmmm… zar nije, kao, da igla pokazuje sjever i to je to?

14. Promijeniti gumu.
Vidi pod 6. Ne, ne znam promijeniti gumu ni na biciklu! Ok?

15. Pokrenuti auto na kleme.
Vidi opet pod 6.

16. Otvoriti bocu šampanjca.
I to sam gledala druge kako rade…

17. Poslati piće za nečiji stol.
Budući da sam zauzeta već godinama, zapravo mi nije ni palo na pamet da sam već u godinama kada su za zbariti nekoga potrebne i izvjesne socijalne vještine, a ne samo litra Ribara i dva deci Vigor votke. Budući da mi stres predstavlja i telefoniranje nepoznatim ljudima (vidi box), a kamo li uletavanje, sretna sam što živim u kulturi koja od mene doduše očekuje da svakodnevno kuham, peglam i brijem noge, ali zato barem ne očekuje da moram ulijetati poželjnom spolu s vazda originalnim panč lajnovima (eh, nothing beats 'Oćeš mi popušit?' upućeno mojoj sestri na Zrću). Stoga, da sam u situaciji da želim s nekim uspostaviti kontakt, mislim da bih se naprosto našpricala feromonima i čekala. Hej, pa tako radi i jajašce u postupku oplodnje. Odašilje signal i čeka. I dođe najbolji.

18. Usavršiti se u kuhanju barem jednog specijaliteta.
To nije loše za one koji ne vole i ne znaju kuhati, jer uvijek mogu ostaviti dojam da vole i znaju. S druge strane, eksploatacija jednog jedinog jela ne može trajati vječno - već mi je malo neugodno za ovogodišnji rođendan napraviti onaj isti namaz od sira i jaja i tzatziki kao prošle dvije godine. I da li definicija specijaliteta uključuje komplicirano jelo koje se marinira, špika, nadiže, dolijeva i priprema dva dana? Može li specijalitet biti riža u koju ubaciš malo vrhnja, gorgonzole, pesta i pinjola? I pravog parmigiana reggiana, aha!

Image and video hosting by TinyPic

19. Zviždati na prste.
Jednostavno ne znam. Kad smo već kod toga, ne znam ni namigivati. Jedina sam osoba za koju znam da to ne može. Ne, ne mogu zatvoriti jedno oko. Da, pokušala sam puno puta. Ne, nije išlo.

20. Snimiti dobru fotografiju.
Nije baš da sam Cartier Bresson, ali znam kadrirati i složiti pristojnu kompoziciju i osvjetljenje. Još vježbam arty-farty izoštravanje i zamućivanje pojedinih planova. S obzirom na urođenu manu iz točke 19, sretna sam zbog digitalnih fotića s velikim displayem, jer prije je znalo biti naporno.

21. Uredno presavinuti i složiti plahtu na gumu.
To stvarno ne znam, a budući da ne volim plahte na gumu, odbijam ikada naučiti. Osim toga, koliko god bila zgužvana, plahta na gumu će se nategnuti kad se stavi na madrac, pa čemu sva jebada?

22. Uklanjati mrlje.
Ako je masna, odmah isperi s deterdžentom pa će otići u pranju. Ako je od vina, natrackaj puno soli i zapali svijeću na Kamenitim vratima. Ako je od menstrualne krvi uslijed seksa na krevetu vaših roditelja kojih nije bilo doma, probajte odmah isprati hladnom vodom, ali u principu vam nema spasa.

23. Prišiti gumb.
Jednom sam to radila, na satu domaćinstva prije dvadeset godina, i nikada više. Ali da mi netko prisloni pištolj na sljepoočnicu, mislim da bih znala…

24. Razrezati puricu, lazanje ili rođendansku tortu.
Pa zar nije, kvragu, dovoljan dobar nož? Ili i tu ima nekih caka? Aha, kao torta na kat…

25. Promijeniti pelene.
Nemam pojma, ali za manje od dva mjeseca bit ću stručnjak. Zasad sam samo naučila da su jednokratne pelene skupe, da platnene pelene i tetra pelene nisu isto, odnosno tetra pelene jesu platnene pelene, ali nisu sve platnene pelene tetra pelene, a postoje i švedske pelene za koje još ne znam čemu služe… pelene… pelene… stvarno riječi počnu zvučati čudno kad ih toliko puta ponoviš.

26. Držati bebu u naručju.
Da, imam strah da će mi ispasti ili da ću joj zgnječiti onu mekanu glavicu. Ali budući da još nikada nisam čula da se to nekome dogodilo (čak ni Britney), onda valjda neće ni meni.

Image and video hosting by TinyPic

27. Uzgojiti biljku koja neće umrijeti barem godinu dana.
S uzgajanjem, ali i usmrćivanjem biljaka imam dosta iskustva, pa mogu reći sljedeće: nemojte imati centralno grijanje, proučite kakvi uvjeti vašoj biljci pašu, radije zalijte premalo nego previše i nemojte barem na početku nabavljati kenjkave biljke poput ljubičica i orhideja, nego nešto s genima kamenim što će preživjeti sve nedaće i oluje (preporučam dracenu). Ali u principu s biljkom nikad ne znaš. Možeš je gurnuti u mračni kut pa će živjeti i cvasti, a možeš joj svaki dan puštati Mozarta i razgovarati s njom o Heideggeru, pa će završiti na vječnim lovištima. Eh, ta nepredvidljivost života.

28. Osvojiti simpatije pasa i mačaka.
Za mačke sam stručnjak, barem u teoriji. Ne gledaj ih u oči i ne smiješi se jer to doživljavaju kao prijetnju (pokazivanje zubiju). Ne viči i ne skviči na njih jer one imaju vrlo istančan sluh. Zapravo, mačka će se najlakše oduševiti za tebe ako ju potpuno ignoriraš. Mene moj mačak duboko prezire otkako sam odselila iz roditeljskog doma, i što ga više pokušavam umilostiviti, to me dublje prezire, ali kad taktički ne obraćam pažnju na njega, onda čak zna doći i zamijauknuti mi nešto. A psi… zar nije da oni vole ljude po defaultu?

29. Elegantno i brižno pomoći nekome da izađe iz auta.
O moj Bože…

30. Napisati super zahvalnicu.
To sam obično sređivala telefonski. Mada mi nije jasno zašto, budući da volim pisati, a mrzim telefonirati…
Eh, sama sebe nekad iznenadim.

03.12.2008. u 09:58 • 3 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< prosinac, 2008 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Rujan 2012 (1)
Kolovoz 2012 (2)
Lipanj 2012 (1)
Ožujak 2012 (1)
Rujan 2011 (1)
Kolovoz 2011 (1)
Srpanj 2011 (1)
Lipanj 2011 (2)
Ožujak 2011 (1)
Siječanj 2011 (1)
Prosinac 2010 (1)
Listopad 2010 (1)
Rujan 2010 (2)
Srpanj 2010 (2)
Lipanj 2010 (2)
Siječanj 2010 (1)
Prosinac 2009 (2)
Rujan 2009 (1)
Srpanj 2009 (1)
Svibanj 2009 (2)
Travanj 2009 (2)
Ožujak 2009 (1)
Veljača 2009 (2)
Siječanj 2009 (3)
Prosinac 2008 (3)
Studeni 2008 (3)
Listopad 2008 (3)

Komentari da/ne?

Opis bloga

Ako je lijep dan i ako se dovoljno naspavala, autorica bloga možda će napisati nešto zaista lijepo. Ponekad će i o sebi napisati nešto stvarno iskreno. Ponekad.
A ako nije lijep dan, ako se osjeća isfrustrirano i kao da joj vrijeme curi niz prste... pa, znat ćete.

Crvene ruže primaju se na:
sagittaria2@gmail.com

hit counter

Linkovi

Rumbling boys of pleasure:

Klub Labirint
Storyatures

Ladies of easy leisure:

RozaKoza

U FRIZERAJU ČITAMO (I SUPER NAM JE):

Joseph Heller: Kvaka 22
Susanna Clarke: Jonathan Strange & Mr Norrell
Daniel Kehlmann: Mjerenje svijeta
David Lodge: Razmjena
Zadie Smith: O ljepoti

I stripove:

Manu Larcenet: Svagdašnja borba
Marjane Satrapi: Persepolis
Joan Sfar: Chat du rabbin
Danijel Žeželj: Sophia
Bill Watterson: Calvin & Hobbes

U FRIZERAJU VOLIMO:

Hayao Miyazaki, Red Dwarf, aromamasaža, Bailey's, Mljet, Beirut (bend, u gradu nismo bili), Island, Barcelona, čajevi, Pariz, Berlin, duuuugo spavanje, duuuugo tuširanje, mačke, Audrey Hepburn, Monty Python, sunce, aerodromi, dagnje na buzaru, Tolkien

U FRIZERAJU TEŠKO, TEŠKO PODNOSIMO:

paradajz, kukci, telefoniranje nepoznatim ljudima, maglu više od tri dana zaredom, hipsterske naočale